dinsdag 2 april 2024

Gevangeniswerk

Hoog tijd voor een nieuwe post! Ik heb namelijk nog helemaal niets verteld over het gevangeniswerk van dit jaar!

Sinds 26 februari gaan we elke maandagmiddag en donderdagmiddag weer naar de jeugdgevangenis om Engelse les te geven. We hebben inmiddels alweer 11 lessen afgrond. En gaan al richting de diploma-uitreiking. De cursus die we geven is een basiscursus Engels, die bestaat uit 15 lessen en die afgesloten wordt met een diploma-uitreiking, waarbij ze een certificaat ontvangen die ook echt geldig is in Brazilië. 

We begonnen onze cursus met 10 jongeren, inmiddels hebben we er nog 7. Eén is vervroegd vrijgelaten, één is een andere cursus gaan volgen en één is helaas na zijn verlof niet weer teruggekomen. Hij is dus eigenlijk gevlucht. Deze jongen was al 20 jaar. Als hij nu opgepakt wordt moet hij zijn straf waarschijnlijk uitzitten in de 'echte' gevangenis. Er is nogal een groot verschil tussen een jeugdgevangenis en de 'echte volwassen' gevangenis. 


In de jeugdgevangenis krijgen ze 's ochtend schoollessen en kunnen ze 's midddags allerlei cursussen of activiteiten volgen. De jeugdgevangenis is er in principe voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar. Soms zitten er jongeren van 19 of 20, omdat ze hun misdaad voor hun 18e gepleegd hebben. Veel van deze jongeren komen uit de sloppenwijken en komen al vroeg in aanraking met de criminaliteit.  

Onze Engelse les sluiten we altijd af met een moment waarbij wel delen uit de bijbel of op een andere manier deze jongens proberen te bemoedigen. We delen het evangelie en hopen ze te inspireren om Jezus deel te laten worden van hun levens. We moedigen ze aan om hun levens te veranderen en de criminaliteit, 'het snelle geld' achter hen te laten. Bidden jullie mee dat deze jongens hun leven veranderen? Uit statistieken weten we dat veel van deze jongens na hun vrijlating weer terugvallen in de criminaliteit. 

We hopen dat we de cursus kunnen afronden met de 7 jongens die we nog hebben. En we hopen dat we toestemming krijgen om de diploma-uitreiking bij ons op de basis te doen. Andere jaren lukte dat in de meeste gevallen wel. Dan gaan de jongens onder begeleiding van hun bewakers en begeleiders naar het huis van Casa Resgate en mag er familie aanwezig zijn tijdens de diploma-uitreiking. We hopen dat dat dit keer weer gaat lukken!

Hier nog even een foto van ons voor de jeugdgevangenis. We hebben twee Nederlandse vrijwilligers op bezoek, Timon en Micha. Altijd erg leuk als er meer Nederlanders op de basis zijn en dat we hen ons werk mogen laten zien. En een paar helpende handen in de klas is altijd fijn! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten